Vandaag hebben wij, in samenwerking met zorgboerderij De Witte Schuur uit Culemborg, het volgende persbericht doen uitgaan:
81 ZORGINSTELLINGEN MOETEN ZORGBUSSEN INLEVEREN
Faillissement stichting Mobiliteit voor Iedereen
brengt zorginstellingen in grote problemen
Eindhoven, 27 november 2022 – Dat waar veel betrokken zorginstellingen al voor vreesden is nu een feit. Stichting Mobiliteit voor Iedereen is door de rechtbank failliet verklaard. Belangrijkste oorzaak: de gokverslaving van oprichter E. K. In de afgelopen jaren is er heel veel geld (mogelijk zelfs miljoenen euro’s) door hem uit de stichting Mobiliteit voor Iedereen (MVI) ontvreemd. Gevolg: door het faillissement dreigen nu 81 zorginstellingen door heel Nederland hun in bruikleen gekregen zorgbussen in te moeten leveren. Een drama voor de instellingen en vooral ook voor hun gasten.
Miel in ’t Zand van stichting Topsport for Life in Eindhoven: “Wij organiseren jaarlijks vele dagactiviteiten en ook groepsreizen in binnen- en buitenland voor mensen die leven met een levensbedreigende ziekte. Met name ook ALS-patiënten met veel fysieke beperkingen maken van ons gebruik. Daarom waren wij heel erg blij dat wij via stichting Mobiliteit voor Iedereen een prachtige zorgbus inclusief invalidenlift voor een geringe maandelijkse bijdrage in bruikleen konden krijgen en wij daarmee onze gasten comfortabel en veilig kunnen vervoeren. Dit was mogelijk doordat MVI sponsoren had gevonden die ervoor zorgden dat de kosten zo laag konden worden gehouden.
In januari 2023 organiseren wij een groepsreis voor ALS- en kankerpatiënten naar Spanje en daarvoor hebben we dan ook onze zorgbus nodig. Nu we die waarschijnlijk al op 1-12 a.s. moeten inleveren, staan we voor een groot probleem. Het is werkelijk ongelooflijk welke schade dit faillissement niet alleen voor ons maar ook voor al die andere zorginstellingen oplevert. Wij hopen dat er hulp van buiten komt om onze bus alsnog op de weg te kunnen houden.”
Sanne van Herwijnen van Zorgboerderij de Witte Schuur in Culemborg: “Ook wij worden hard getroffen wanneer wij onze 3 zorgbussen per 1- 12 a.s. moeten inleveren. Wij bieden dagbesteding aan (jong)volwassenen die leven met een verstandelijke en/of fysieke beperking. Iedere dag halen en brengen wij mensen van en naar dagbesteding. Wij zijn met eigen vervoer gestart in 2014, vanwege bezuinigingen in het vervoer was het voor deelnemers niet meer mogelijk om met de taxi naar de zorgboerderij te komen. Conny van Herwijnen, oprichter en mededirecteur van Zorgboerderij de Witte Schuur verkocht samen met haar man hun privéauto en kocht daar twee (oude) bussen voor terug. Op deze manier konden we als Witte Schuur zelf het vervoer gaan doen. Echter kregen deze bussen steeds meer kosten en onderhoud en waren niet altijd betrouwbaar, op dat moment melde stichting MVI zich bij de Witte Schuur. Blij en dankbaar waren wij voor deze betaalbare vervoersoplossing van de stichting MVI. Echter zijn daar nu een hoop zorgen voor terug gekomen. Wij hopen ook dat er voor ons en alle andere (kleine)zorginstellingen, zorgboerderijen etc. snel een oplossing wordt gevonden. De curator is in gesprek met mogelijke overnamekandidaten, maar wanneer een doorstart per 1-12 niet mogelijk blijkt, is dat voor kleine zorgondernemers een financiële strop.
Het is enorm frustrerend en verdrietig dat E. K., oprichter en tot voor kort medebestuurder van stichting MVI, zich heeft verrijkt aan sponsorgelden welke bedoeld waren voor de kwetsbare doelgroep en niet voor de gokverslaving van E. K.”