Blog life coach Lianne: Vier het Leven!

Topsport for Life - Zomerfeest 2014 - 04 - kopie
Ronnie Möller samen met zijn vrouw Marianne bij het Zomerfeest

Het leven vieren!


(met foto’s gemaakt door Rob Spanjaart bij het Topsport for Life Zomerfeest 2014. Alle foto’s zijn te bekijken en bestellen op onze fotosite)

Eindhoven, 8-10-2014 – Dat zouden we NU moeten doen. Het leven vieren nu het nog kan. Open je deuren voor het leven, laat het binnen stromen en geniet, leef bewust en doe waar je passie ligt, waar je plezier van krijgt. Luister ook naar je lijf en je hart en luister niet alleen maar naar je verstand.

Laura Maaskant is jong en ongeneeslijk ziek en brengt dit pakkend onder woorden: ‘Het is later dan je denkt’.

Veel mensen starten pas met leven op het moment dat ze horen dat ze ziek zijn, soms zelfs ongeneeslijk ziek. Anderen krijgen een hartstilstand, onverwachts, en hebben nooit echt geleefd. Loze beloftes als ‘straks als ik met pensioen ben, dan …’, ‘later als de kinderen uit huis zijn, dan …’.

Maar misschien komt dit later nooit omdat het al later is dan wij denken of willen geloven. Vaak word je hier bewust van op het moment dat je iets mee maakt, iemand verliest of een diagnose krijgt.

Maar waarom wachten?

Je kunt NU al kiezen voor het LEVEN! Leef nu, nu het nog kan!

Het leven vieren was ook het thema van het Zomerfeest van stichting Topsport for Life. Een stichting die zich inzet voor mensen die een levensbedreigende ziekte hebben en die heel bewust gaan leven en de keuze kunnen maken om te kiezen voor het leven en daar nog zoveel mogelijk uit te halen.

Topsport for Life - Zomerfeest 2014 - 08
Derk tijdens zijn ballonvaart bij het Zomerfeest

Derk is een man die ik bij de stichting heb leren kennen. Derk staat midden in het leven en heeft ALS Wat hij mij vertelde heeft een diepe indruk gemaakt: ‘ALS kan mijn lijf kapot maken, maar niet mijn leven’. En dit zei hij met zoveel levenskracht, wow! Derk maakt een keuze: Derk kiest voor leven!

Ondanks de omstandigheden, ALS, kiest hij heel bewust voor het leven en de stichting helpt hem om herinneringen te maken, om weer zin te hebben in het leven. De stichting maakt dromen waar onder andere in de vorm van ontmoetingen met bekende sporters en bijzondere activiteiten.

Er zijn

Maar waar de stichting heel sterk in is, is het ER ZIJN voor deze groep mensen en hun naasten. Hoe moeilijk is het vaak voor de omgeving om om te gaan met iemand die weet dat hij dood gaat. Dit confronteert onszelf met onze eigen sterfelijkheid en dat is eng. Het maakt ons machteloos en bang. We willen wat doen, maar kunnen niks doen. We hebben hier geen grip op. Vaak zie je dat vrienden of familie door deze onmacht niet meer in staat zijn om met mensen zoals Derk om te gaan en ze blijven weg. Dat maakt dat diegene die ziek is zich alleen gaat voelen, zijn verhaal niet durft te vertellen, omdat hij bijvoorbeeld niet lastig wil zijn.

Topsport for Life - Zomerfeest 2014 - 09
Goed gesprekken, ook tijdens het Zomerfeest…

Misschien zijn er wel veel mensen om hem heen, maar hoeveel mensen durven te vragen wat er echt in hem omgaat? Zou jij dat gesprek aan durven gaan en zou jij dan helemaal openstaan voor dat wat er komt? Zou jij durven uitspreken waar jij bang voor bent, wat jouw zorgen zijn? Zou jij durven toegeven dat het niet erg is om niet altijd positief of sterk te zijn?

Durf jij te laten zien dat je ook maar een mens bent?

Dit zijn gesprekken waarin beide partijen heel kwetsbaar zijn, maar waar je het leven en elkaar echt kunt ontmoeten. Deze gesprekken verbinden, mits je dit in alle openheid en met alle respect naar elkaar kunt doen. Alleen wanneer  je echt kunt luisteren, zonder oordeel.

Dit is ook wat de stichting heel erg onderscheidt en zo anders maakt dan vele andere stichtingen en mensen die werken rondom dit thema. De stichting brengt deze mensen samen, hierdoor ontstaat herkenning en erkenning. Er kan gesproken worden over thema’s die omstanders niet altijd begrijpen. Dan heb ik het niet alleen over de zieken, maar ook over de mantelzorgers, want ook zij hebben verdriet en voelen zich niet altijd gehoord. Bij activiteiten van de stichting ontstaan verbindingen voor het leven, ECHTE verbindingen. Het draait niet meer om buitenkantjes, ego’s, maar om wie we echt zijn met alles wat er is.

Topsport for Life - Zomerfeest 2014 - 14
Herman Lemstra met zijn gezin genieten van het Riddertoernooi

En wat misschien nog wel veel specialer is van Topsport for Life is dat zij deze laatste finale van het leven vergelijkt met de topsport. Een topsporter heeft een heel team om zich heen; Een coach, trainer, supporters, technisch team, verzorging, enzovoorts.

Voor de laatste finale van het leven is dat niet anders.

– Ook dan heb je behoefte aan ondersteuning van technieken die het wat gemakkelijker maken voor je.
– Ook dan heb je verzorging nodig.
– Ook dan heb je een coach nodig, waar je jouw hart kunt luchten en die je een spiegel voor houdt.
– Ook dan heb je supporters nodig die je steunen door dik en dun, die er voor je zijn.

Hier maakt Topsport for Life zich hard voor: Fijne dagen om het leven te vieren, even de ziekte met zijn beperkingen naar de achtergrond laten verdwijnen. Ontmoetingen met mensen die het leven zin geven en waar je terecht kunt voor steun en vragen. Coaching van professionele coaches die er  voor je zijn op momenten dat je er doorheen zit en zo verder helpen op het pad dat jij zelf moet gaan. Ontmoetingen met een buddie, vanuit de topsport, waarmee je mooie momenten kunt beleven, vaak gekoppeld aan een sportieve activiteit.


Hulp

Net zoals iemand die ziek is hulp nodig heeft is het heel erg belangrijk dat een stichting hulp krijgt van vrienden / donateurs die dit mooie werk mogelijk maakt voor mensen die NU ziek zijn en toch kiezen voor het LEVEN. Het geld dat de stichting krijgt is niet voor onderzoek, niet voor later, maar voor het leven NU en hier en zoals het zich aan ons toont.

Een stichting kan dat niet alleen en Topsport for Life dus ook niet. Ken je mensen die een levensbedreigende ziekte hebben (MS, kanker, ALS, Pompe, enzovoorts) maak hen dan eens attent op de diensten van Topsport for Life. Gun hen deze kans om nog wat extra’s uit het leven te halen en herinneringen te maken en weer energie te krijgen.

Maar je kunt de stichting ook helpen door donateur te worden, of een mooie actie op touw te zetten en geld op te halen. Kijk eens op www.topsportforlife.nl , kopje ‘Help Ons’, voor meer informatie.

Topsport for Life - Lianne Damen - 20140613
Life coach Lianne Damen

Ik ben dankbaar dat ik voor deze mooie stichting dit mooie en bijzondere werk mag doen. Ik ben dankbaar voor de ontmoetingen, verbindingen. Ik ben dankbaar voor het leven en wat het mij brengt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oypo

Geschreven door:

Lees anders ook

Geen soortgelijke blogs gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan