Canadese Jetty start actie "Geen woorden maar daden!"

Unieke actie door Canadese Jetty voor Topsport for Life!

Eindhoven/British Colombia, 17-11-2014 – Jetty Prins woont al een aantal jaren in Canada nadat zij en haar man Sander van Os vanuit het Westlandse De Lier het avontuur ver van huis zochten. Zij hebben in Canada samen 3 mooie kinderen op de wereld gezet en wonen nu vlak bij Vancouver in de prachtige omgeving van British Colombia, aan de westkust van Canada. Het tijdsverschil met Nederland is 9 uur, dus wanneer voor haar de dag begint zijn wij hier in Nederland al klaar met het avondeten!

Topsport for Life - Jetty Prins, Sander van Os en kids 2014
Jetty met haar man Sander en hun 3 kinderen

Jetty heeftt echter nog heel veel contact met haar familie en vrienden in Nederland en vrijwel dagelijks is er telefonisch contact met Nederland of is zij druk via social media. Kort geleden kreeg Jetty te horen dat haar nicht Esther ongeneeslijk ziek is. En dan is afstand wel een probleem want het liefste zou Jetty in Nederland zijn om er voor Esther en haar zoontje en de ouders van Esther te zijn. Maar dat is helaas onmogelijk. Nu zij niet in Nederland kan helpen, heeft Jetty het initiatief genomen om gewoon vanuit Canada de mouwen op te stropen, iets wat Westlanders niet vreemd is…. Jetty heeft uiteindelijk ervoor gekozen om een actie op touw te zetten voor Topsport for Life, om daarmee de inzet van de mensen van Topsport for Life voor Esther en alle andere zieken hier nog beter mogelijk te maken. Een uniek initiatief vanuit het verre Canada waar wij natuurlijk als stichting heel erg blij mee zijn!

Hieronder tref je de brief aan zoals Jetty deze nu heeft verspreid aan mensen uit haar directe netwerk. Maar omdat zij heel graag wil dat nog veel meer mensen haar actie gaan ondersteunen, heeft zij aan ons gevraagd deze actie op onze website te publiceren en verder ook via social media te verspreiden. En dat doen wij natuurlijk maar al te graag! Neem eens de moeite om haar verhaal over haar actie te lezen en geef haar en daarmee ons dat duwtje in de rug waardoor wij in de komende tijd heel veel voor Esther en natuurlijk ook voor de andere zieken kunnen blijven betekenen! Want ons motto is immers:

“SAMEN STRIJDEN IS TOPSPORT!”

 

Dan volgt nu de brief van Jetty:

“Geen woorden, maar daden….”

Beste mensen,

Vandaag heb ik besloten om mezelf uit te dagen. Dit voor een heel bijzonder goed doel. Ik weet het…, er zijn al zoveel goede doelen en mensen die je vragen om geld, maar deze keer is het ook voor mij een ander verhaal. Daarom hoop ik dat je deze brief over mijn initatief eens wilt lezen en dan ook in actie komt.

In plaats van nu zelf iets over te maken aan iemand die iets goeds doet of zich inzet voor een goed doel, is het nu mijn beurt. Ik sla hiermee dan ook 2 vliegen in 1 klap. Ik kwam deze week bij de dokter en die zei tegen mij; “wil jij gezond blijven, dan moet je gaan sporten!” Ik moet eerlijk toegeven dat ik de afgelopen jaren alle excuses wel een keer aangedragen heb, om vooral niks te doen aan sport. Ik was vooral erg moe en achter een stel jonge kinderen aan rennen iedere dag, vond ik al een topsport op zich. Maar energieker ga ik me zeker niet voelen, dat is een feit!

Zoals velen van jullie misschien al weten, heb ik een nichtje Esther, die helaas ongeneselijk ziek is. Daarom ben ik op zoek gegaan wat er voor haar, haar zoontje en haar familieleden, is op het gebied van organisaties die steun bieden of leuke dingen organiseren voor mensen die levensbedreigende ziektes hebben. Tijdens mijn zoektocht op het internet, ben ik op verschillende geweldige organisaties gestuit, maar er is er één die er voor mij uitsprong, omdat mijn nichtje, zelfs toen ze erg ziek was en behandeld werd, gewoon nog mee deed aan Triatlons. Door de jaren heen heeft zij haar enorme vechtlust laten zien in het halen van topprestaties bij het sporten, dit terwijl dat eigenlijk voor ieder ander onmogelijk leek.

Esther eerst in het water bij de triathlon
Esther eerst in het water bij de triathlon
Het 2e triathlon-nummer: Esther rijdt tijdrit op de fiets!
Het 2e triathlon-nummer: Esther rijdt tijdrit op de fiets!

 

Jetty's nichtje Esther bij haar triathlon op het loopnummer
Jetty’s nichtje Esther bij haar triathlon op het loopnummer


HET GOEDE DOEL

De organisatie die er uit sprong voor mij was

topsport-for-life-logo

Bij Topsport voor Life gaat het, in tegenstelling tot heel veel andere initiatieven, om de mensen die NU te maken hebben met een levensbedreigende ziekte. Allereerst proberen zij de zieke en de naasten zoveel mogelijk onvergetelijke dagen te laten meemaken. Dagen waarop de ziekte even kan worden vergeten en er ook nog heel veel positieve energie kan worden opgedaan. Daarvoor organiseren zij dus zogenaamde ‘FUNevents’.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • het bezoeken van sportwedstrijden, zoals bijvoorbeeld de Tour de France, World Cups Schaatsen en de Formule 1

 • in hun eigen historische ploegleidersauto (de Panasonic-isostar auto uit de jaren ’80 van Peter Post) meerijden in profwielerwedstrijden

 • zelf fietsen/wandelen/hardlopen/schaatsen in binnen- en buitenland met het Team ‘Topsport for Life’ bestaande uit (ex-)topsporters en zieken

 • vakanties naar Frankrijk, Portugal en misschien komend jaar naar Zuid-Afrika, (uiteraard met medische begeleiding)

 • ballonvaren

 • skydiven

 • racen op het circuit

 • etc.

 • ook zetten zij zich in voor het vervullen van individuele wensen, zoals bijvoorbeeld het bezoeken van een wedstrijd van FC Barcelona in Barcelona en het regelen van ontmoetingen met sportidolen.Kortom, zij doen er ALLES aan om de periode dat iemand vecht tegen een levensbedreigende ziekte en misschien zelfs in de laatste levensfase komt, tot een fantastische en overgetelijke tijd te maken!Omdat zo ziek zijn te vergelijken is met het leven van een topsporter (doorzetten, pijn kunnen verdragen, discipline, willen (over)winnen, een zeker egoïsme hebben, etc.) biedt de stichting naast het organiseren van onvergetelijke dagen, ook 24/7 coaching/begeleiding aan de zieke en de naasten. Immers, een ‘normale’ topsporter krijgt van alle kanten coaching en begeleiding (coach, trainer, sportarts, fysiotherapeut, mental coach, manager, etc.)  maar mensen die levensbedreigend ziek zijn kunnen normaal gesproken niet terugvallen op een team van begeleiders. Topsport for Life heeft dit ‘gat’ opgevuld en de zieke en de naasten kunnen gebruik maken van de life coaches en de buddies van Topsport for Life. De life coaches zijn allen ervaren in het begeleiden van zieke mensen en hebben vaak een achtergrond in de zorg, de buddies van Topsport for Life hebben allemaal een topsportachtergrond en vaak ook een nationale of internationale bekendheid. Deze begeleiding noemt Topsport for Life ‘Support for Life’.

  Met de organisatie van alle FUNevents en de 24/7-begeleiding streeft de stichting ernaar dat de zieke en de naasten tijdens de (wed-)strijd de tegenstander zo goed mogelijk ‘partij kunnen geven’ en de zieke hopelijk als winnaar (overlever) uit de bus komt. Wanneer genezing niet meer mogelijk is, is het doel dat de zieke bij ‘het laatste fluitsignaal’ met een glimlach en voldaan de ogen kan sluiten. Ook dat allerlaatste stukje is Topsport for Life er er om de zieke en de dierbaren bij te staan bij vrijwel alles wat er in die ‘grote finale’ kan spelen.

  Veel van deze zieken halen ook heel veel energie en warmte uit ‘lotgenoten-contact’ en er is heel veel contact tijdens de Funevents en vrijwel dagelijks via social media.

 

Belangrijkste kenmerken van Topsport for Life: 

 • opgericht in 2010 door een groep (ex-)topsporters die iets wilden terug doen voor de maatschappij

 • organiseren van FUNevents

 • bieden van 24/7 coaching en begeleiding van de zieke en de naasten

 • ANBI-status (donaties worden daardoor fiscaal gunstig behandeld)

 • volledig transparante besteding van donaties

 • stelt zich steeds tot doel om >90% van de inkomsten aan haar doelstelling te besteden

 • nagenoeg alle werkzaamheden worden georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers

 • Comité van Aanbeveling bestaande uit Joop Alberda, Joop Atsma, Theo de Rooij en Marcel Wintels. Hans van Breukelen is ambassadeur van de stichting. Daarnaast zijn veel bekende (ex-)topsporters als buddy aan de stichting verbonden.Wil je meer weten over de stichting?  kijk zelf maar eens op: www.topsportforlife.nl. Op de pagina ‘Wat doen wij’ vind je ook nog een hele mooie korte videofilm over de stichting met de naam ‘Samen strijden is topsport’. Daarnaast kun je hun volgen op Facebook, Twitter, YouTube en LinkedIN. 

   

MIJN ACTIE VOOR TOPSPORT FOR LIFE

Toen ik vanmorgen wat vermoeid in de spiegel keek, dacht ik; “wie denk ik eigenlijk wel niet dat ik ben? Denken dat ik moe ben, terwijl ik kerngezond ben, alles kan doen en geen enkele reden heb om te klagen of me zo te voelen! Ik zie dagelijks mensen om me heen die rennen, fietsen, zwemmen of rollen in hun rolstoel, die waarschijnlijk alle redenen kunnen aandragen waarom ze dat niet zouden kunnen, maar doen dat niet. Ik heb dan ook besloten hier wat mee en aan te doen.

Vanaf woensdag 19-11 ga ik iedere dag voor 5 weken lang een sport beoefenen en mij daarmee ook inzetten voor dit geweldige doel: Topsport for Life! Dat betekent dat ik op Kerstavond mijn actie heb afgerond en dan op Kerstdag hoop een mooie donatie te kunnen doen! Hetzij rennen, fietsen, zwemmen, skieën, schaatsen, spinnen, dansen, wat dan ook. Ik zal hiervan een logboek bijhouden. Op de volgende manier wil ik dan zoveel mogelijk geld inzamelen voor het goede doel:

 • Iedere dag die ik NIET sport, doneer ik persoonlijk €10.-, aan Topsport for Life, tenzij ik iets breek of echt niet anders zou kunnen, dan stel ik het even uit, maar ik ga dus niet uit van excuses!

 • Iedere dag dat ik WEL sport, kun je mij sponsoren met een zelf gekozen bedrag per dag. Alles is heel erg welkom en dat zal mij extra motiveren, zodat ik het er niet bij laat zitten als het even tegen zit.☺ Wil je mij alsjeblieft uiterlijk 5 december a.s. laten weten of je mij wilt sponsoren en met welk bedrag per door mij gesporte dag?
  Mail dan alsjeblieft naar Jettyprins73@gmail.com

 •  Natuurlijk beloof ik mijn uiterste best te doen en mijn prestaties bij te houden en te rapporteren. Na afloop van mijn actie weet je dan welk bedrag je gaat doneren en je kunt dat dan overmaken naar de volgende bankrekening welke speciaal voor deze actie bestemd is:

NL07 RABO 01577 82 166 ten name van Topsport for Life, onder vermelding van ‘Donatie Geen woorden maar Daden’

 •  Het is voor mij persoonlijk natuurlijk ook een enorme uitdaging, want ik denk dat het meer dan 10 jaar geleden is dat ik iets aan sport heb gedaan!


Ik hoop dat jullie mee willen denken. Alle kleine beetjes helpen!
Alvast mijn hartelijke dank!

Topsport for Life - Jetty Prins 01

Jetty Prins

 

 

 

Geschreven door:

Lees anders ook

Geen soortgelijke blogs gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan