Wij gedenken Henk Groenewege

Topsport for Life - Henk Groenwege - Wintercamp 2014 - 01

Henk Groenewege

14-8-1956  / 5-9-2014

(voor reacties scroll naar onderaan deze pagina) 

Eindhoven, 5 september 2014 – We hebben zojuist het trieste bericht gekregen dat Henk Groenewege vandaag, 5 september 2014, op 58-jarige leeftijd rustig is ingeslapen.

Aankondiging Lighthouse Christengemeente:
12-10-2014: Dankdienst
1-11-2014: Praise-avond met collecte voor Topsport for Life

Hieronder volgt het in memoriam uitgesproken door voorzitter Miel in ‘t Zand tijdens de kerkdienst bij de begrafenis van Henk. Daaronder kunt u kijken naar een korte videofilm over de tijd die Henk met Topsport for Life heeft meegemaakt.

WOORD BIJ HET AFSCHEID VAN HENK GROENEWEGE

HEERLEN, 13 SEPTEMBER 2014

“Miel, ik kan niet meer en zit er helemaal doorheen”. Dat waren de woorden die Henk sprak toen hij mij afgelopen winter ’s-avonds belde. “Henk, ik snap je heel goed”, antwoordde ik, “een voetballer speelt maar 2 x 45 minuten en kan worden gewisseld wanneer hij geblesseerd raakt of doodop is, maar jij staat al 6 jaar in het veld en kunt NOOIT worden gewisseld. Wij zijn jouw coach maar hoe graag we het ook zouden willen, een wisselspeler voor iemand die kanker heeft hebben we niet, anders had ik je maar al te graag eens een dag of nog veel langer rust gegund. Wat ik wel kan doen is jouw buddy Sef informeren. Die is dan binnen een uurtje bij je”. En zo ging het toen ook en door het bezoek van zijn buddy werd Henk weer even van zijn pijn en vermoeidheid afgeleid en kon hij weer verder. Dergelijke momenten hebben zich daarna nog heel vaak voorgedaan en het was ongelooflijk om te zien dat Henk toch steeds weer ‘door kon spelen’.

Levensbedreigend ziek zijn is pure topsport, en misschien nog wel meer dan dat. Want een topsporter krijgt alle mogelijke begeleiding, van trainer tot mental coach. Maar heel veel mensen die strijden tegen de allerzwaarste tegenstander, een levensbedreigende of dodelijke ziekte zoals kanker of A.L.S., staan er alleen voor. Topsport for Life is er om deze mensen die NU ziek zijn te helpen. Door de zieke en de naasten te begeleiden en door onvergetelijke dagen voor deze mensen te organiseren.

Henk en Carina meldden zich begin 2011 bij ons, als een van de eerste zieken die gebruik wilden gaan maken van onze net gestartte begeleiding. Op 12 februari ontmoetten wij elkaar voor het eerst bij Henk en Carina thuis. Toen kregen we al meteen het gevoel dat Henk niet alleen een zware strijd tegen zijn ziekte aan het leveren was, maar ook moest opboksen tegen alle problemen die je als zieke ondervindt in de contacten met artsen, ziekenhuizen, gemeente-instanties en verzekeraars. We besloten natuurlijk om Henk en Carina waar we konden te gaan helpen en gezamenlijk de strijd tegen die oneerlijke tegenstander aan te gaan.

In de jaren die volgden was er sprake van een heel intens en bijzonder contact, met vele hoogtepunten en soms ook diepe dalen wanneer Henk na weer een tegenslag heel diep kwam te zitten en tegen een flinke achterstand op zijn genadeloze tegenstander aan moest kijken. Maar elke keer knokte hij zich, met dappere en onvermoeibare Carina aan zijn zijde, weer terug en liet hij die laffe tegenstander zien dat hij van opgeven niets wilde weten. Er werden van pijn en verdriet vele tranen gelaten, maar steeds weer veegde hij ze weg en herpakte zich weer, tot verbazing van iedereen om zich heen. Zijn enorme wil om te leven, geloof, hoop, liefde voor het leven en voor anderen, positiviteit, humor en ook zorgen over Carina waren daarbij zijn ‘hulplijnen’, zeker in de grote finale van zijn leven.

Bij Topsport for Life denken we met heel veel plezier terug aan alle mooie en vooral ook gezellige dagen die we samen met Henk mochten meemaken. Zo zijn we Samen gaan racen op Zandvoort, hebben we Samen het NK Wielrennen bezocht, zijn we Samen terug gereden vanuit Zuid-Frankrijk toen je daar vorig jaar met je caravan door je ziekte was ‘gestrand’ en hebben we Samen ook nog een fantastische reis beleefd naar Portugal. Dat bleek achteraf ook de laatste vakantie te zijn geweest voor Henk en Carina.

Henk stond, waar hij nog kon, ook altijd klaar voor anderen en had een luisterend oor voor andere zieken. Zo wilde hij ook heel graag, met al zijn technische kennis, nog meewerken aan het bouwen van onze eigen teambus maar helaas hebben we dat plan nog niet kunnen uitvoeren. Vaak zat hij ook midden in de nacht nog via Facebook te praten met andere zieken van Topsport for Life en inspireerde hij anderen om de strijd ook niet op te geven. Een aantal van die zieke mensen zijn nu ook hier aanwezig om samen met ons van Henk afscheid te nemen.

Henk was voor ons ook een geweldige ambassadeur. Zijn enthousiasme over Topsport for Life stak hij nooit onder stoelen of banken en wij weten dat wanneer je er fysiek beter aan toe zou zijn geweest, je voor ons ‘op de barricaden’ had willen gaan staan om zo meer zieke mensen via ons te laten helpen en ook om meer donateurs voor ons binnen te halen. Wij zijn ook ontzettend blij met de bijdrage die Henk heeft geleverd aan de realisatie van de film over onze stichting,  ‘Samen Strijden Is Topsport’. Van het videomateriaal dat we daarvoor van Henk hebben opgenomen en van zijn bezoek aan onze evenementen hebben we nu een mooie compilatie gemaakt, welke film bij de koffietafel straks zal worden vertoond. En natuurlijk kan iedereen de film ook straks op de gedenkpagina voor Henk op onze website bekijken en daar ook een persoonlijke boodschap achterlaten. Door deze pagina op onze website blijft Henk ook altijd dichtbij ons.

Lieve Henk, je bent niet weg nu, maar juist voor altijd in ons hart bij ons. Je hebt nu eindelijk je plek in het veld mogen afgeven en ons geweldig geïnspireerd om met nog meer energie ons werk voor mensen die ook tegen een levensbedreigende ziekte strijden, voort te zetten. Namens al onze vrijwilligers en ook zieken heel erg bedankt. Rust nu maar, lieve Henk.

Miel in ’t Zand
voorzitter stichting Topsport for Life

Wij wensen Carina, familieleden en dierbare vrienden heel erg veel sterkte met het verlies van Henk.

 

Video “I Will Always Love You”

(let op: alvorens de video hier te starten, sluit dan eerst onderaan deze pagina eventueel de muziek af om te voorkomen dat de muziek en het geluid van de film door elkaar lopen.)

 

Het was Henk’s wens dat veel meer mensen het werk van Topsport for Life gaan steunen, door als particulier donateur te worden of door zakelijk vriend van de stichting te worden. Zelf kan hij nu niet meer actief meehelpen bij de werving, vandaar dat wij hier namens hem deze dringende oproep doen.

>> GA HIER NAAR DE DONATEURSPAGINA 

 

Topsport for Life - Rouwkaart Henk Groenewege

 

IMG_2078
Samen met Carina, Topsport for Life Wintercamp 2014

 

Opnames video 'Samen Strijden Is Topsport', Henk met zijn buddy Sef Vergoossen
Opnames video ‘Samen Strijden Is Topsport’, dec. ’13, Henk met zijn buddy Sef Vergoossen

 

IMG_4756
Derk Westenberg (zelf ALS-zieke) brengt tijdens het WK Voetbal 2014 een bezoek aan Henk

 

De volgende foto is aangeleverd door Carina

Lekker samen uitwaaien aan zee!
Lekker samen uitwaaien aan zee!

 

De volgende foto’s zijn aangeleverd door Henk’s petekind, Danny Schiffelers.

Henk als ventje met zijn zus Angeline
Henk als ventje met zijn zus Angeline

 

De familie Groenewege. Henk helemaal rechts, 2e rij.
De familie Groenewege. Henk helemaal rechts.
img372
De communie van petekind Danny Schiffelers. Henk fotografeert.

 

De volgende foto’s zijn aangeleverd door Henk’s vriend Paul Brandt.

Henk met Pasen
Henk trots op zijn paaseieren!

Henk bij uitje met Paul Brandt

 

 

 

U kunt een reactie plaatsen op deze pagina en eventueel ook een mooie foto naar ons opsturen waarna wij deze aan deze pagina zullen toevoegen. Op die manier ontstaat er een mooie ‘virtuele’ gedenkpagina voor Henk.

Geschreven door:

Lees anders ook

Geen soortgelijke blogs gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan