Life Coaching

topsport for life henk groenewege en sef vergoossen 1024x768
topsport for life henk groenewege en sef vergoossen 1024×768

LIFE COACHING

Het leven van iemand die levensbedreigend ziek is komt op veel aspecten overeen met het leven van een topsporter. Wanneer je zo ziek bent, zou je dit immers kunnen zien als de belangrijkste wedstrijd van je leven. Om het leven te behouden of te verlengen moet je deze wedstrijd zien te winnen en het komt dan onder meer aan op je goed voorbereiden, kunnen doorzetten, discipline hebben en goed kunnen plannen, net als in de topsport. Er is echter 1 groot verschil. Topsporters worden omringd door een team van begeleiders en coaches om optimaal te kunnen presteren. Een zieke daarentegen staat er heel vaak alleen voor en moet vaak zelf maar uitzoeken hoe ‘de grote wedstrijd’ tot een goed einde kan worden gebracht.

Topsport for Life onderkent dit en stelt daarom aan een zieke en zijn / haar directe naasten desgewenst een life coach ter beschikking. Deze life coach is opgeleid om mensen te begeleiden bij alle mogelijke vragen en problemen die zich kunnen voordoen tijdens de ziekte. Immers, wanneer gezondheid niet meer vanzelfsprekend is, kan het moeilijk zijn om op een goede manier met de situatie om te gaan en kunnen er allerlei specifieke vragen opkomen waar moeilijk antwoord op kan worden gevonden, zoals:

  • hoe kan ik met mijn ziekte omgaan en toch nog van het leven blijven genieten?
  • hoe ga ik mijn leven nu invullen?
  • welke belangrijke zaken moet ik regelen als blijkt dat ik ongeneeslijk ziek ben?
  • bij wie kan ik terecht met al mijn vragen?

Onze vrijwilligers die bij de begeleiding van onze gasten betrokken zijn houden intensief contact met elkaar om eventuele signalen te bespreken en de begeleiding daar eventueel dan op aan te passen of om samen te zorgen dat zaken worden opgelost.

In het begin heette onze life coaching nog ‘Support for Life’. Bekijk hier de video over Support for Life. Hierin speelt Louis van de Moosdijk (†) een belangrijke rol. Louis heeft in zijn eigen laatste levensfase ons het idee aangedragen om zieke mensen te gaan coachen en daar dan ook topsporters bij in te schakelen. Bijzonder daarbij was dat Louis zelf in zijn vrije tijd dit vrijwilligerswerk deed en als hobby een gepassioneerd skydiver was. In de video zingt Marco Borsato het zeer toepasselijke lied ‘Voor een Lach (zal ik alles doen).’ En dat is precies waar het bij ons om draait, om mensen die zwaar ziek zijn weer zoveel als mogelijk te laten genieten van het leven en vooral de ziekte zoveel mogelijk te kunnen ‘vergeten’! De video is tegelijkertijd een eerbetoon aan Louis, die zich in zijn laatste levensmaanden samen met ons heeft ingezet voor de totstandkoming van onze coachingsactiviteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan